Thursday, November 15, 2007

Kommentera!!! Snälla!

Kom igen... Nedan sitter jag i en av de många hålorna i "The piss alley" i Shinjuku och käkar grillat fågel. Namnet kommer av att det kryllar av små små hak som folk (salarymen framförallt, men nuförtiden också turister) äter yakitori och dricker öl i. Sen går de ut och pinkar i den enda toaletten som finns (pissoarer för män, och för kvinnor vet jag inte hur många toastolar det finns) och det luktar rätt mysigt i hela bakgatan, av öl, rök, kryddor, kiss och bränt kött. Bilden är från mitten av April.

Hanami

Hanami är japanska traditionen att sitta under körsbärsträden och glo på blommorna medan de äter och dricker. Under hanami-säsongen drar en våg av Sakura över Japan, från söder till norr. I år var det Sakurasäsong i Tokyo i början av April. Onödigt att säga att det är vackert och romantiskt. Folk drar ut tidigt på morgonen och bokar sina platser under träden och från lunch till kvällen är det smockfullt under träden, med picknickande japaner. Ja, vi gick också och hittade en liten ledig plats och käkade bl a yakisoba, stekta nudlar som är rätt vanlig festivalmat här. I bilden under kan man se att folk sitter och fiskar med metspö och agn etc som de hyr, och vattnet där de fiskar är instängd, med fiskar som de hällt in där just för detta. Kul om man inte är nån hejare på fiske. När dagen var slut så kom jag hem och var hyperaktiv. Inga nya bilder idag heller, för det är mycket att göra på jobbet.

Tuesday, November 13, 2007

Kul på japanska

Dagens bilder är båda gamla, från i April. Ovan kan man se när jag var på Toraya och fikade på japanska, med riktig grön te och traditionell japansk godis, Yokan med kastanjsmak.
Torayas länk för intresserade: http://www.toraya-group.co.jp/ gottisarna hittar man under products...
Bilden under är då jag var på kabuki i Ginza. Mycket vackert och fascinerande traditionell japansk skådespel, som är samtidigt extremt tråkigt. Jag hade hörlurar som förklarade plotten och bakgrunden och vad som sas etc på engelska, men det var fortfarande trist. Hälften av japanerna själva som var där satt och sov... men tradition är tradition och det är viktigt antar jag. Dessutom fick jag reda på sen att japanerna inte förstår helt texten och sångerna eftersom det mesta sägs på gammeljapanska, och allt uttalas ur synk för att få nån slags rytm. Nää, själv föredrar jag Noh, som har mer intressant musik och dans och mindre plot.
Kom igen folk...släng in kommentar. Det känns som att jag sitter och skriver för ingen.

Monday, November 12, 2007

Kontrollpanelen 2

Min förra lägenhets kontrollpanel har ni ju sett. Nu lägger jag upp min nya lägenhets kontrollpanel. Den är lite mer avancerad... förutom de vanliga grejerna som jag hade innan kan man (fråga inte varför, men det finns säkert en användning för det) ta loss kontrollen från väggen, som egentligen är en fjärrkontroll, och till exempel spola från utanför toan. Man kan också välja bland ett tiotal melodier och ljudeffekter som ska spelas upp medan man besöker toan. Sist men inte minst, känner toastolen av när man kommer in, och öppnar locket automagiskt, och stänger locket när den tror att man har gått. (Ja, den biten tror jag de måste jobba på lite mer, för jag har ett par gånger varit nära att bli... ehm... kapad, då stolen trodde att jag var färdig medan jag stod där. Tur den inte har tänder. Frasen "suddenly I'm not half the man I used to be" skulle då ha passat in.) Lyckligtvis kan man ställa in den i manuell läge och trycka på en knapp när man vill lyfta/sänka locket/ringen. En annan rolig grej som jag gillar är att när man spolar så rinner vattnet som ska fylla tanken ut först genom en kran ovanpå, så att man kan tvätta händerna.
Gamla bilderna är från i April, då vi var i Akihabara, elektronikstaden en helg. Där fanns bl a ett gatuband som lirade samurai-rock.